Συζήτηση της υπ' αριθμόν 7/5/17-11-2010 επίκαιρης επερώτησης των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τη φέτα.

Συζήτηση της υπ' αριθμόν 7/5/17-11-2010 επίκαιρης επερώτησης των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τη φέτα.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Κύριοι Υπουργοί, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, βασικό ζητούμενο για τη χώρα μας, εθνικό ζητούμενο εδώ και πολύ καιρό, αναμφισβήτητα αποτελεί η στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, αισθάνομαι ότι σε πολλές περιπτώσεις, η σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παραφράζοντας τη γνωστή σχετική έκφραση, επιμένει να βλέπει το δάσος  και να χάνει το δέντρο, αγνοώντας ότι το δάσος αποτελείται από πολλά μεμονωμένα δέντρα.

Η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να αναζητεί και προσπαθεί να πείσει και τον ελληνικό λαό ότι μοναδική πηγή εσόδων για τη χώρα μας είναι ο δανεισμός από το εξωτερικό και οι επιταγές του μνημονίου. Στην ίδια λογική επιμένει να καταδυναστεύει και να απαξιώνει με την πολιτική που ακολουθεί την ανάπτυξη της χώρας και τη στήριξη των εγχώριων πηγών παραγωγής. Υπάρχουν όμως παραγωγικοί τομείς της χώρας, υπάρχουν εθνικά προϊόντα που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε, να στηρίξουμε, να εξάγουμε και να τα εντάξουμε συστηματικά ως οικονομικές πηγές της χώρας;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε στα χέρια μας τη φέτα, το πρώτο σε ποσότητα παραγωγής προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, όχι στην Ελλάδα, όχι στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Μιλάμε για οικονομική κρίση, μιλάμε για ερήμωση της υπαίθρου, για αύξηση των ποσοστών ανεργίας, διέξοδος όμως υπάρχει στην ελληνική ύπαιθρο, υπάρχει αντικείμενο εργασίας, υπάρχουν θέσεις εργασίας, υπάρχει μέλλον εάν μπορέσουμε να το διαχειριστούμε συντονισμένα, να στηρίξουμε την εκτροφή αιγοπροβάτων και την παραγωγή φέτας. Εάν εκμεταλλευτούμε τον εθνικό μας πλούτο σε χλωρίδα και πανίδα, το έδαφος στο εξωτερικό είναι πρόσφορο. Υπάρχει στροφή στην προώθηση της υγιεινής διατροφής, στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας που μαστίζει όλο και περισσότερο τον κόσμο.

Πριν από λίγες ημέρες η UNESCO συμπεριέλαβε τη μεσογειακή δίαιτα, βασικό στοιχείο της οποίας είναι και η φέτα, στον επίσημο κατάλογό της για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά έχει συγκεκριμένη μορφή και ύλη για τον ελληνικό λαό, έχει ιστορία και παράδοση. Έχει εκατόν τρεις χιλιάδες επίσημα καταγεγραμμένες γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, αγρότες και κτηνοτρόφους της ελληνικής υπαίθρου, μονάδες παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, μονάδες μεταποίησης και παραγωγή ενός προϊόντος υψηλής διατροφικής αξίας. Η ευρωπαϊκή αγορά είναι ανοικτή και έτοιμη. Υπάρχει περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξης γιατί αυτή τη στιγμή διακινούνται περίπου 90.000 τόνοι λευκών τυριών γαλλικής, γερμανικής και δανέζικης παραγωγής που μέχρι το 2007 χρησιμοποιούσαν παραπλανητικά την ονομασία «φέτα» και δυστυχώς φοβάμαι ότι εξακολουθούν πολλά από αυτά τα επονομαζόμενα «φέτες» να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν αυτή την ονομασία ακόμη. Και ενώ από το 2007 και μετά μόνο η χώρα μας μπορεί να καλύψει το κενό αυτό στη ζήτηση φέτας, στην ευρωπαϊκή αγορά, στην ουσία εξάγουμε μόλις το 10% της παραγωγής φέτας.

Επομένως, η στήριξη και η ανάπτυξη του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας σημαίνει στην πράξη στήριξη και ενίσχυση των ήδη υπαρχουσών θέσεων εργασίας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στελέχωση της υπαίθρου, εκμετάλλευση της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας.

Εάν εν μέσω οικονομικών περικοπών πρέπει η Κυβέρνηση να ιεραρχήσει τις προτεραιότητές της, η ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τη φέτα είναι επιτακτική. Η χώρα μας έχει κερδίσει τη μάχη για την καταχώρηση της φέτας ως προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, με αποτέλεσμα να έχουμε στα χέρια μας το αποκλειστικό μονοπώλιο στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αδυνατούμε στην πράξη να το εκμεταλλευτούμε στο έπακρο.

 Το σχέδιο είναι πολυδιάστατο, αφορά στη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας εντός των ελληνικών συνόρων, τη θωράκιση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αύξηση των εξαγωγών της χώρας και την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, τη διαφήμιση ενός εθνικού προϊόντος και την ενίσχυση ακόμη-ακόμη και του τουρισμού της χώρας μας.

Σας ζητάμε, λοιπόν, να αφουγκραστείτε τον κόσμο, τον καημό, την αγωνία, τις προτάσεις των Ελλήνων της υπαίθρου, των αγροτών και κτηνοτρόφων, σας ζητάμε να ακούσετε τις τεκμηριωμένες προτάσεις του τομέα κτηνοτροφίας της Νέας Δημοκρατίας, σας ζητάμε να χαράξετε μία απαραίτητη εθνική στρατηγική για την ελληνική φέτα, για το συμφέρον της χώρας, για το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, για το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών, των Ελλήνων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Σας ευχαριστώ πολύ.